VETERINAIR QUADRANT DENDERLEEUW

et-}

OPENINGSUREN

Om de wachttijden zo beperkt mogelijk te houden, werken wij enkel op afspraak.

Maandag - vrijdag: van 9u - 19u
Zaterdag: 9u - 12u

et-

053/22.00.37

Daarbuiten zijn wij steeds telefonisch te bereiken. Voor dringende gevallen kan u uiteraard ook steeds bij ons terecht.

In het weekend is er een wachtdienst van zaterdagmiddag 12u tot maandagmorgen 9u.

Streekkrantje

PAJOTTENLAND

Dierenrubriek “Dierbaar Pajottenland”

Sinds maart 2007 zijn wij gestart met een nieuwe dierenrubriek ‘Dierbaar Pajottenland’ in het streekkrantje ‘Het Pajottenland’. Lezers kunnen hier terecht in verband met vragen over hun huisdieren: zowel medische vragen als gedragsproblemen worden behandeld. Onderstaand kan u alle artikels en hun onderwerpen terugvinden die reeds gepubliceerd werden, zodanig dat u altijd alles eens kan terug opfrissen.

Goede reis!

Met de grote vakantie in aantocht zijn er heel wat mensen die binnenkort op reis vertrekken. Maar wat met de hond? Men kan de hond onderbrengen bij familie of vrienden, in een dierenpension,… Of de hond kan ook gewoon mee op reis gaan. Hieronder enkele belangrijke tips opgesomd bij het meenemen van de hond op reis.

  • De hond moet gechipt zijn en in het bezit zijn van een Europees paspoort. Dit paspoort dient men steeds bij de hand te hebben! Enkel een tatoeage als identificatie is niet geldig.
  • De hond moet gevaccineerd zijn tegen hondenziekte, kattenziekte, leptospirose, en belangrijk, ook de vaccin tegen hondsdolheid of rabiës moet in orde zijn. Afhankelijk van het land waarheen u reist gelden er andere voorwaarden voor dit rabiësvaccin.
  • De hond is best behandeld tegen teken, vlooien en zandvliegjes.
  • De hond dient ontwormd te worden voor vertrek, bij thuiskomst en een maand na thuiskomst opnieuw. Dit om hartwormen te voorkomen.
  • Er zijn ook vaccins op de markt die de hond beschermen tegen ziekten die vaak voorkomen in Zuiderse landen; zoals ziekte van Lyme, Leishmania (ziekte overgebracht door zandvliegjes).

Tijdens de reis:

  • Hou op geregelde tijdstippen halt zodat de hond eens rustig kan drinken, een plasje doen,…
  • Zorg ervoor dat de hond zich comfortabel voelt tijdens de reis, zorg dus voor voldoende ligruimte in de auto.
  • Neem een dekentje of enkele speeltjes mee waar de hond zich goed bij voelt.
  • Neem de voeding mee die de hond gewoon is van te eten, andere voeding dan gewoonlijk (+ stressomstandigheden van de reis) kan zorgen voor maag- en darmklachten.

Het is dus belangrijk indien u van plan bent om de hond mee te nemen op reis tijdig je dierenarts te raadplegen, zo bent u zeker dat er geen problemen tijdens of na de reis opduiken. Alle behandelingen die gedaan zijn moeten vermeld worden in het Europees paspoort van uw hond.

Goede reis!

Verzorging van schapen

Ik ben nog maar net in het Pajottenland komen wonen, heb een huis met een relatief grote tuin en heb mij een paar schapen aangeschaft als grasmachine. Nu is mijn vraag of deze speciale zorgen nodig hebben, gezien ik nog nooit schapen heb gehad en niet veel weet over de verzorging. Ik heb mij ook laten vertellen dat ik moet oppassen voor de vlieg, wat moet ik mij daarbij voorstellen?

De verzorging van schapen is allemaal een beetje afhankelijk van hoeveel weiland ze hebben om te grazen. Hoe groter dit is, hoe minder problemen je normaal gesproken gaat hebben. Hoe meer weiland, hoe minder je ook moet gaan bijvoederen (hooi en krachtvoer).

Wij raden de mensen meestal aan om de weide in 2, 3 of zelfs 4 delen op te splitsen, zodanig dat ze wekelijks of om de 2 weken een ander deel kunnen begrazen. Dit komt ten goede aan de groei van het gras, maar helpt ook herbesmetting van worm- of coccidioseproblemen te voorkomen. Dit zijn darmparasieten waarvan de schapen erg ziek kunnen gaan worden, met diarree en vermageren als symptomen, soms met de dood tot gevolg.

Om te controleren of je schapen besmet zijn met deze parasieten, kan u bij uw dierenarts met een meststaal terecht, voor een cytologisch onderzoek.

Indien nodig kan hiervoor een behandeling worden ingesteld.

Om verder te gaan op het probleem diarree, dit kan 1 van de oorzaken zijn van de vlieg of myasis. Dit zijn huidmaden die door vliegen worden overgedragen, gezien ze afkomen op de geur van de mest. Ook een wonde kan een oorzaak zijn of een lange periode van droogte, dit afgewisseld door plotse regenval. De natte wol kan heel aantrekkelijk zijn voor de vliegen. Hier kan je ook preventief voor behandelen.

Wat je ook goed moet in de gaten houden zijn de hoeven van de schapen, of deze niet te lang worden, dit kan wonden, blaren of zelfs rotkreupel veroorzaken. Beter voorkomen dan genezen.

Ook dienen schapen 1 maal per jaar (meestal in het voorjaar) geschoren te worden, dit om niet te veel af te zien van de warmte en er voor te zorgen dat de wol gelijkmatig blijft groeien.

De voorbije jaren was het ook verplicht schapen te vaccineren tegen het blauwtongvirus, maar dit is niet meer van toepassing vanaf dit jaar. Je kan wel nog preventief vaccineren.

Voor meer informatie kan u zich natuurlijk wenden tot uw dierenarts.

Geven van voedingssuplementen

Heeft het zin om voedingssupplementen aan een hond te geven? Wat zijn eigenlijk de voordelen er van?

De voedingswetenschap heeft het voorbije decennium grote vooruitgang geboekt inzake het onderzoek naar de zgn. ‘bioactieve stoffen’. Dit zijn stoffen die vooral voorkomen in plantaardige voedingsstoffen (zoals groenten en fruit) en algemeen beschouwd worden als stoffen met een gezondheidsbevorderende werking. Antioxidanten vormen wellicht de meest gekende groep van bioactieve stoffen. Uit research bleek dat bioactieve stoffen DNA-beschadiging kunnen herstellen, toxines kunnen verwijderen, een antioxidatieve werking hebben, het immuunsysteem stimuleren, enz.

De dagelijkse voeding van een hond bevat over het algemeen niet genoeg bioactieve stoffen opdat hij er het gezondheidsbevorderend effect van zou ondervinden. Daarom is het nuttig om deze stoffen via supplementen toe te dienen. Dat is wat de zgn. ‘orthomoleculaire geneeskunde’ tracht te doen: via de voeding essentiële voedingsstoffen toedienen met het oog op een optimale gezondheid.

De toepassing van de orthomoleculaire geneeskunde is heel breed. Ten eerste kan men preventief werken, bvb. door op jonge leeftijd supplementen toe te dienen kan men ouderdomskwalen vermijden of beperken of men kan via deze stoffen het herstel bevorderen na een operatie (én zelfs betere resultaten met de operatie behalen). Ten tweede kan men curatief werken, bvb. om specifieke aandoeningen te helpen genezen.

Het voordeel van het gebruik van voedingssuppleme nten is dat men op een natuurlijke manier de neveneffecten van ‘echte’ geneesmiddelen kan vermijden en/of tot een minimum beperken. Met als doel het optimaliseren van de levenskwaliteit van uw huisdier.

Vaccinatie konijnen

We hebben net twee dwergkonijntjes gekocht. Moeten wij hen laten vaccineren?

Er zijn twee ziektes waartegen je je konijntjes kan inenten: myxomatose en het RHD-virus (Rabbit Haemorrhagic Disease). Beide ziektes zijn heel besmettelijk en kennen meestal een dodelijk afloop. Vanaf een leeftijd van 6 weken kunnen konijnen gevaccineerd worden. De vaccinatie gebeurt twee maal per jaar.

Myxomatose is een ziekte die wordt overgedragen door vliegen, muggen, vlooien en teken. Omdat deze parasieten in de zomer het talrijkst zijn, is dit ook de gevaarlijkste periode voor de ziekte. Na een incubatietijd van 3 tot 5 dagen ontstaan bij het konijn huidontstekingen (bobbels), vooral aan de ogen en de rest van de kop. De ogen gaan dichtzitten en er ontstaan korsten op de neus en knobbels in de oren. Soms zien we etterige oog- en neusvloei. Het konijn hoest en niest. De kop zwelt op, waardoor het dier niet meer kan eten of drinken. Het is een hele pijnlijke ziekte. Meestal treedt sterfte op na enkele dagen. De laatste jaren komt een mildere vorm van myxomatose voor, die (mits snel optreden!) soms kan behandeld worden.

Het RHD-virus tast de slijmvliezen van de darmen van het konijn aan, waardoor het dier vaak bloederige diarree krijgt. Er kunnen ook hevige longbloedingen optreden. Ook koorts, verminderde eetlust, kortademigheid en een bloederige neusvloei zijn mogelijke symptomen. Soms verloopt de ziekte echter zo snel dat de eigenaar geen symptomen opmerkt en het dier op een dag dood aantreft. Het RHD-virus wordt vooral overgedragen door contact met besmette dieren. Gezelschapskonijnen kunnen bijvoorbeeld ziek worden als ze gras of ander groenvoer te eten krijgen dat besmet werd door zieke (wilde) konijnen. In de meeste gevallen sterven de besmette dieren, mede doordat deze ziekte zo snel verloopt.

In beide gevallen is voorkomen dus beter dan genezen. Als je je konijntjes wil beschermen, neem dan contact op met uw dierenarts. Hij of zij zal je graag meer uitleg geven.

Angst voor vuurwerk

Binnenkort feesten we er weer allemaal op los. Leuk voor ons maar minder leuke voor onze dieren.

Heel veel honden panikeren bij het geluid van vuurwerk. Een doorgedreven socialisatie op jonge leeftijd (tijdens de eerste 12 weken) kan dit probleem op latere leeftijd vermijden. Een pup reageert dan nog zonder angst of schroom op nieuwe prikkels vanuit zijn omgeving. Er zijn zelfs CD’s op de markt met hierop een aantal geluiden (zoals van vuurwerk en onweer) die uw hond helpen eraan te wennen.

Het is belangrijk om de hond niet te veel te trootsen tijdens het moment dat hij angst uitstraalt. Het is best uw activiteit gewoon verder te zetten en de hond proberen te negeren, anders kan u het gevoel van angst nog versterken naar de volgende keer toe. Biedt hem wel een toevluchtsoord aan, een plekje waar hij zich rustig kan nestelen, weg uit alle drukte.

Er zijn ook anti-stress middelen op de markt (zoals verdampers en tabletten) die uw hond wat rustiger kunnen maken in angstsituaties. In de daaropvolgende maanden kan u stapsgewijs proberen uw hond te laten wennen aan het geluid van vuurwerk, bijvoorbeeld met behulp van een CD. Zet de CD af en toe enkele minuten op (in het begin héél zachtjes) en probeer iets leuks te doen, zoals een spelletje met de bal. Een hond zal enkel willen spelen als hij zich ontspannen voelt. Beloon hem met iets lekkers als hij meedoet met het spel. Mits veel oefening en een héél geleidelijke opbouw zal uw hond het geluid van vuurwerk op termijn gaan associëren met iets leuks. U laat u hierin best begeleiden door uw dierenarts of een gedragstherapeut.

In uw geval is het belangrijk (en bij álle angst situaties) om uw hond niet te troosten op het moment dat hij angstig is, maar om zijn gedrag te negeren en uw bezigheden gewoon verder te zetten. Anders versterkt u zijn gevoel dat er iets engs aan het gebeuren is. Laat wel toe dat uw hond eventueel een plekje opzoekt waar hij zich veilig(er) voelt.

Vaccinatie konijnen

We hebben net twee dwergkonijntjes gekocht. Moeten wij hen laten vaccineren?

Er zijn twee ziektes waartegen je je konijntjes kan inenten: myxomatose en het RHD-virus (Rabbit Haemorrhagic Disease). Beide ziektes zijn heel besmettelijk en kennen meestal een dodelijk afloop. Vanaf een leeftijd van 6 weken kunnen konijnen gevaccineerd worden. De vaccinatie gebeurt twee maal per jaar.

Myxomatose is een ziekte die wordt overgedragen door vliegen, muggen, vlooien en teken. Omdat deze parasieten in de zomer het talrijkst zijn, is dit ook de gevaarlijkste periode voor de ziekte. Na een incubatietijd van 3 tot 5 dagen ontstaan bij het konijn huidontstekingen (bobbels), vooral aan de ogen en de rest van de kop. De ogen gaan dichtzitten en er ontstaan korsten op de neus en knobbels in de oren. Soms zien we etterige oog- en neusvloei. Het konijn hoest en niest. De kop zwelt op, waardoor het dier niet meer kan eten of drinken. Het is een hele pijnlijke ziekte. Meestal treedt sterfte op na enkele dagen. De laatste jaren komt een mildere vorm van myxomatose voor, die (mits snel optreden!) soms kan behandeld worden.

Het RHD-virus tast de slijmvliezen van de darmen van het konijn aan, waardoor het dier vaak bloederige diarree krijgt. Er kunnen ook hevige longbloedingen optreden. Ook koorts, verminderde eetlust, kortademigheid en een bloederige neusvloei zijn mogelijke symptomen. Soms verloopt de ziekte echter zo snel dat de eigenaar geen symptomen opmerkt en het dier op een dag dood aantreft. Het RHD-virus wordt vooral overgedragen door contact met besmette dieren. Gezelschapskonijnen kunnen bijvoorbeeld ziek worden als ze gras of ander groenvoer te eten krijgen dat besmet werd door zieke (wilde) konijnen. In de meeste gevallen sterven de besmette dieren, mede doordat deze ziekte zo snel verloopt.

In beide gevallen is voorkomen dus beter dan genezen. Als je je konijntjes wil beschermen, neem dan contact op met uw dierenarts. Hij of zij zal je graag meer uitleg geven.